Söndag 11 juni, Dag -1
Idag går svenskarna i vattnet enbart för sina tränares ögon. Först i morgon blir det skarpt läge inför domare och mot konkurrenter med Team Event där Emma Gullstrand och Vinko Paradzik representerar blågult. Mästerskapssidan återkommer under måndagen.
Måndag 12 juni, Dag 1
Europamästerskapen i simhopp invigdes med sedvanlig inmarsch, invigningstal och nationalsång. Den minst sagt berömde Sergej Bubka skänkte stjänrglans åt öppningsceremonin. Arrangemanget bjöd därefter på Ukriainsk underhållning i en fullsatt arena och stämningen var på topp när första gren, Team Event startade.
Denna gren som är en relativt ny sådan genomförs med sex omgångar där den kvinnliga och manliga hopparen utför tre hopp vardera. För båda deltagarna är det obligatoriskt att utföra hopp från både svikt och plattform. Eftersom lagen ofta är sammansatta av hoppare som är specialiserade på antingen svikthopp eller höga hopp öppnar det här upp för att simhopparna utför hopp utanför deras ordinarie repertoar. Team Event verkar uppskattas av såväl åskådare och aktiva och den entusiastiska publiken skapade en fantastisk atmosfär för de tävlande lagen.
Sveriges team utgjordes av Aqua-aktuella Emma Gullstrand och Vinko Paradzik. Med sin coach Brian Bungum tog de sig an nio andra lag.
"Det kan bli bra det här"
Hela tio lag kämpade som sagt om placeringarna och tävlingen bjöd på alltifrån darriga handstanser, till nollhopp från Tysklands storhoppare Patrick Hausding till hopp i de högre bedömningskategorierna.
- Det handlar om att sätta hoppen, säger sportchef Ulrika Knape-Lindberg. Emmas och Vinkos hopp i tävlingen höll helt klart internationella kvaliteter men satt inte tillräckligt för att konkurrera. Sverige slutade som nionde nation och i topp såg vi Frankrike, Ukraina och Ryssland.
- Det kan bli bra det här, kommenterade Emma Gullstrand sin och Vinkos insats.
Mästerskapssidan noterar det som en feeling att bära för fortsättningen av EM.
Tisdag 13 juni, Dag 2
Ellen Ek i EM-final
Dag 2 startade med försökstävling på 10m för damer. Med tretton tävlande och tolv som går vidare till final gör man lätt antagandet att tanken att inte bli nummer tretton förekom hos merparten av startfältet. Ellen Ek höll nerver under kontroll och levererade en hoppning - inte på hennes högsta nivå - men tillräckling för att landa henne på en 11:e plats och en säkrad finalplats. Med andra ord gällde det för Ellen att ladda om till kvällens drabbning men inte utan glädje över att vunnit plats i sin första EM-final.
Svenskarna sexa i Mixed synkro
Den nyetablerade grenen mixed synkro utgörs av ett par med hoppare från båda könen. Bedömningen sker som i traditionell synkrohoppning men utmaningen för hopparna att få till exempelvis samma höjd är enligt vissa betydligt högre på grund av de fysiska skillnaderna mellan män och kvinnor. Inte desto mindre ger det spänning och utrymme för variation i tävlingen och mixed synkro har redan erhållit popularitet hos främst publiken.
Daniella Nero och Vinko Paradzik gick till batalj för de blågula färgerna. Utförandemässigt gjorde de båda gott ifrån sig men synkrodelen behöver mer träning och slipande för att kunna konkurrera med toppnationerna.
- Det här är en gren att satsa på eftersom den är färsk och många nationer har bara börjat etablera en sig inom den, säger Ulrika Knape-Lindberg, sportchef Svenska Simförbundet. Precis som allt annat så måste man förbereda sig väl för att kunna konkurrera, fortsätter hon.
Daniella och Vinko slutade sexa och kommenterade sin insats med uttryck som gick i linje med sportchefen, att det behövs mer träning.
- Det var väldigt roligt att hoppa mixed synkro, och atmosfären här på badet är grym, sa Vinko efter tävlingen.
Segrade gjorde Italien, före Ukraina och Tyskland.
Svenska i final
Med starkt stöd från sitt team och peppad till tusen genomförde Ellen sin första EM-final med fokus och tapperhet. Hon manifesterade denna tapperhet med full satsning i alla hopp. Tyvärr saknades de vassa avsluten, nedslagen som behövs i detta sammanhang.
Ellen slutade tolva och kommenterade såhär:
- Det finns mer att ge, men jag är ändå väldigt nöjd med att ha hoppat min första EM-final.
Det är Svensk simidrott med och vi kan lugnt konstatera att Ellen hör hemma i tävlingssammanhang av hög nivå och därmed räknar med att se henne i fler internationella mästerskap i framtiden.
Onsdag 14 juni, Dag 3
Inga tävlingar för Sverige denna dag. Emellertid knappast paus från klor, sviktar och volter.
Teamet var på plats för träning och förberedelse för andra halvan av EM. Mästerskapssidan passade på att byta några ord med Ulrika Knape-Lindberg, Sportchef för svensk simhoppning.
Första frågan är om den svenska truppen.
- Vi är här för att prestera, inleder Ulrika.
- Teamet består av både wild cards och erfarna hoppare. Det är kul att vi är på mästerskapet med ett lag. Tävlingen innehåller nya grenar, mixed synkro och Team Event. Det gäller att satsa på dessa nu.
Ulrika är väldigt tydlig och målinriktningen är omisskännlig.
- Det känns bra med tränare och fysio som är med. Det finns erfarenhet och vilja. Flera nationer har deltagare från yngre, kommande generationer med i sina trupper. Det råder därmed flera finalchanser för svenska hoppare, men det gäller att sätta sina hopp.
Om Kiev och arrangemanget säger hon:
- Arenan är fantastisk och Ukraina är duktiga på att arrangera tävlingar.
Mästerskapssidan gläds åt att notera hoppfullhet om truppen och uppskattning för den simhoppsfestival som äger rum i Östeuropa veckan ut.
Inga svenskinsatser att rapportera om från dag 3 men däremot om hissnande hoppning från andra grenar.
Efter damernas synkrohoppning på höga kunde en ung brittisk duo i Ruby Bower och Phoebe Banks koras som segrare. Deras slutpoäng var 299,19 och det ryska paret i Iuliia Timoshininia och hennes nya partner Valeria Belova erhöll silvret bara två poäng efter brittiskorna. Bronsplatsen klev Ukrainskorna Valeriia Liulko och Sofiia Lyskin upp på. Att döma av reaktioner var guldglädjen enorm i det brittska lägret men förvåningen lika stor. Med andra ord inte ett förväntat guld.
När herrar 1m satte igång var det som om en romersk legion på hundratusentals man hade samlats för att bistå sin anförare på slagfältet. Riktigt så filmiskt och dramatiskt var det inte men helt klart var det en lokal hjälte i Illya Kvasha som inför en jublande hemmapublik tog hem sin sjunde europeiska titel. När segern var ett faktum och med en medalj av ädlaste valör till värdnationen förvandlades simhallen till ett litet trångt rum. Den överlyckliga fanskaran testade helt klart husets bärighet. Det talas emellanåt om publiken som en dold spelare och det kan Mästerskapssidan skriva under på med denna gren som referens.
Silvret tog Patrick Hausding, Tyskland, bland annat efter att ha imponerat på alla med ett gigantiskt framförande av två och en halv mollbergare i pik. Efter lite av en duell såg vi fransmannnen Matthieu Rosset ta sin andra medalj från årets EM, denna gång ett brons med 412,95 poäng efter Hausdings 419.80.
Mästerskapssidan frågade några volontärer hur populärt simhopp är i Ukraina.
- Väldigt stort, svarade de i kör.
På frågan om Illya bidrar till intresset gavs ett gemensamt leende som svar.
Torsdag 15 juni, Dag 4
Stolpe in
Daniella och Emma gav sig in i försökstävlingen med 18 andra tjejer, alla hungriga efter en av de tolv finalplatserna.
Gissningarna innan tävlingen löd att det skulle krävas cirka 250 poäng för final. Emma hoppade ihop 203,90 och slutade 17:e. Hennes starkaste hopp i serien var två och en halv baklänges volt i pik visade på såväl höjd som effektiv akrobatik.
Daniella låg på en mer eller mindre säkrad finalplats efter stabila fyra första omgångar. I femte omgången utförde hon en tämligen försiktig två och en halv tyska i gruppering. Under de sista hoppen stod alla svenska hjärtan stilla i väntan på försökstävlingens fullföljande. Med marginalen på sin sida, 241,15, mot trettondeplatsens 240,90 var finalplatsen i hamn.
Förtjust i spänning
Till mästerskapssidan kommenterade Daniella försöken såhär:
- Uppenbarligen gillar jag spänning.
Ja, det gör vi också, framför allt när det går Sveriges väg.
Bästa EM-placeringen
Med sin insats i finalen åstadkom Daniella sin bästa placering i EM-sammanhang någonsin. Poängen 244,50 innebar ett marginellt lyft från förmiddagen och den räckte till en tiondeplats. Återigen var det tyska hoppet med två och en halv volt som utfördes med handbromsen ikopplad. Övriga hopp var kontrollerade och stabila.
Historiskt silver
Schweisiska Michelle Heimberg lyckades med att ta nationens första medalj någonsin vid ett simhopps-EM. Imponerande och överraskande med tanke på att Michelle blev endast elva i försöken. Som många gånger förr bjuder idrott på det otippade.
Anna Pysmenska, från Ukraina, tog sin första individuella titel genom att segra inför en energisk och stöttande publik. Genom Anna Nedobiga fick Ukraina en bronsmedalj till samlingen också. Upplevelsen att prestera i sån kraftig atmosfär verkar helt klart främja hundraprocentig kraftleverans från simhopparna.
Ovan syns Daniella i full satsning för en tre och en halv volt framåt.
Fredag 16 juni, Dag 5
Tävlingsfritt för Sverige idag och efter träning på morgonen investerades tiden i återhämtning och avnjutning av spännande finaler.
Lördag 17 juni, Dag 6
Både Daniella Nero och Frida Källgren såg starka och energiska ut på inhoppningen. Form och stabilitet gav vittring om att försöken mycket väl skulle kunna leda till finalhoppning. En finalplats i det startfält som utgjorde enmeterstävlingen vore definitivt en fjäder i hatten. Med andra ord var inte utgångsläget - som ibland är fallet - att man med gångbar hoppning kunde promenera sig in i kvällens medaljsorterande event. Tjugo finalhungriga damer, däribland våra svenska hopp tog över arenan klockan tio på lördagsförmiddagen.
Daniella visade styrka i sin hoppning men placerade inte nedslagen. Hon slutade på trettonde plats med 211,35 poäng och hade fjorton poäng upp till tolvteplatsen som finskan Roosa Kinerva knep. Fridas serie präglades av försiktighet och hennes insats resulterade i 208,95 och en femtoneplats.
Övrigt
Herrar 3m synkro bjöd på en match mellan Ryssland och Ukraina där det förstnämnda paret drog längsta strået. Tredjeplatsen gick till Storbritannien. Tolv lag deltog och hoppningen som serverades på lördagseftermiddagen var till åskådarnas belåtenhet.
Finalen på 1m damer renderade italienskan Elena Bertocchi ett uppskattat guld och därmed även ett formbesked inför nalkande VM i Budapest. Ryskan Bazhinas hoppning finansierade ett silver och hon var väldigt nöjd med denna prestation. Tyskan Louisa Stawcynski brottades med nerver i finalen men höll de i tillräckligt koppel för att ta bronset. Segerpoäng 282,80, silverpoäng 277,35 och bronspoäng 271,80. Inte bara poäng relevant för EM utan i ett svenskt perspektiv tänkbara referenser för våra hoppare att beakta i sina framtida satsningar mot europaeliten.
Söndag 18 juni, dag 7
Ännu en historisk medalj
Sista dagen höll två grenar, båda angelägna för svensk räkning. Vinko Paradzik med i startfältet på försöken i herrarnas höga hopp och Daniella Nero och Emma Gullstrand i damernas synkrofinal på tremeter.
Vinkos sex hopp resulterade i 344,95 och en fjortondeplats. Han hade tretton poäng upp till en finalplats vilket är ett avstånd som med endast något poäng högre av varje domare i de avslutande hoppen hade varit möjligt att lägga till sin fördel istället. Men som ni vet - om om fanns...
Vinko sa följande om sin hoppning till mästerskapssidan:
- Jag kände mig lugn under hela tävlingen. Mitt mål var att vara cool och fokusera och det känner jag att jag lyckades med.
Vinko har under året visat att han bär en tydlig potential för att konkurrera på höga hopp. EM var inget undantag i displayandet av potential även om det inte räckte för final.
Fransmannen Benjamin Auffret vann både försöken och sedan finalen. Auufrets insats med 511,75 poäng avslutade EM på ett fantastiskt sätt, gav Frankrike en triumf med sin första guldmedalj i grenen någonsin, och Auffret det välförtjänta epitetet "Platform King of Kiev".
Silvret tog ryssen Minibaev som innan Auffrets försökshoppning hade favoritstämpel på sig, och bronset tog britten Matthew Lee. Europa ser på flera håll starkt ut inför VM i Budapest.
Glädje som bränsle
Daniella och Emma hade som synkropar en tydlig uppgift; att försöka hoppa så samstämmigt som möjligt. När mästerskapssidan pratade med dem i callroom innan tävlingsstart var attityden även samstämmig:
- Vi ska ha roligt, sa båda Danni och Emma.
Glädje som bränsle för en idrottslig insats är en återkommande metod. Och i upphopp och ansatser fanns det ett tydligt go hos damerna så glädjen gav nog en bra skjuts i detta synkromaskineri. Tjejerna slutade sexa med 255,42 poäng och flertalet bra hopp noterade i sitt serieprotokoll. Toppnationerna kunde de inte rå på som hade dels svårare hopp och lyckades leverera det där lilla extra som slutligen sorterar ut medaljerna. Ryssland segrade, före Tyskland och överraskande Nederländerna som tvingade ner GBR och Ukraina på fjärde och femteplats.
EM i siffror
Värdnationen Ukraina (244 poäng) vann Mästerskapspokalen före Rysslan (242) och Tyskland (185).
Medaljtabellen vann Ryssland med tre guld, sex silver och två brons, före Ukraina (3-4-3) och Storbritannien (3-0-3).
Totalt tog åtta av de tjugotre deltagande nationerna medalj, med Schweiz som hamnade på pallen för första gången i EM-historien.
Nästa EM hålls 6-12 augusti 2018 i Edinburgh som en del av stora Europamästerskapen i simidrott.